Farmece, ritualuri, descântece, tot ce este legat de vrăjitorie.


Leacuri de dragoste din medicina magică românească

Busuiocul
Este probabil cea mai îndrăgită „iarbă de dragoste” la români. Se spunea că femeia care va bea apă de busuioc (o cană de apă în care s-au măcerat de seară până dimineaţa 3 rămurele de busuioc) în fiecare zi, pe nemâncate, va rămâne mereu tânără şi va fi iubită ca în prima zi de către alesul ei.

Adolescenţii, fete şi băieţi, care-şi pun o rămurică de busuioc sub pernă îş vor visa peste noapte ursitul. Acest lucru este valabil mai ales în anumite zile ale anului: Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie, Sânzienele. Busuiocul purtat în păr şi în sân aduce noroc în dragoste fetelor.

Iasomia
Florile de iasomie sunt elixir de dragoste mai ales pentru femei. Planta uscată pisată era pusă în lapte cu miere şi se dădea pentru „dezlegarea cununiei” (pentru fetele care nu se măritau), contra deochiului, precum şi pentru a (re)deştepta iubirea faţă de soţ.Sânziana galbenă (drăgaica)
Are faima de plantă magică pentru femei, care menţine tinereţea şi frumuseţea, trezeşte dragostea, fereşte de rele şi de diferitele patimi. Cununa împletită în ziua Sânziene se păstrează tot anul la capul patului, pentru ca fata să fie râvnită de flăcăi, pentru a o apăra de zburători pe timpul nopţii şi a-i da vise frumoase.

Scăldătorile (băile) cu apă în care a măcerat iarbă de sânziană dau pielii şi ochilor o strălucire aparte, care acţionează fără greş în a-i atrage pe bărbaţi. Cele mai eficiente sunt scăldătorile făcute cu două zile înainte de luna plină, precum şi cele făcute vinerea.

Leacuri de dragoste din medicina magică românească

Năpraznicul
Este un elixir de dragoste mai ales pentru bărbaţi. Cu o camaşă înmuiată în fiertura de iarbă de năpraznic erau îmbrăcaţi adolescenţii şi bărbaţii tineri, pentru a le mari vigoarea, pentru a-i face plăcuţi în faţa femeilor.

Sucul şi fiertura de năpraznic administrate intern erau şi un leac recunoscut împotriva neputinţei (impotenţei), inclusiv a celei produse de deochiuri şi blesteme. Un alt leac împotriva acestor făcături era cununa de usturoi, pusă la capul patului.

Brânca-ursului
Se spunea că floarea şi sămânţa acestei plante întreţin dragostea între soţi, le întăresc cununia şi îi ajută să aibă mulţi copii. În unele zone, naşul dădea în taină, după cununie, mirilor o ploşcă cu plămădeală de brânca-ursului în vin sau în ţuică, ca să aibă „noroc şi spor în casă”.

Mărul înflorit
La casele cu flăcăi şi fete de măritat, părinţii sau rudele aruncau seara în fântână o ramură înflorită de măr, ca să „fie copiii curaţi şi neprihăniţi până la cununie, ca florile de măr”. Ramura de măr înflorit era simbolul purităţii, al stabilităţii şi trăiniciei unei relaţii de dragoste. Există şi acum obiceiul, în unele sate româneşti, ca doi tineri care se iubesc foarte mult şi nu vor să se despartă niciodată să se sărute în taină, sub o ramură de măr înflorit.

Tămâia
Este un leac magic de protecţie a cuplului în faţa intervenţiilor malefice.
Tămâia ţinută în dormitor, sub perne şi la icoane, îi împiedică pe soţi să se certe şi îi face să „fie cu frica de Dumnezeu”. Apoi, tămâia era ţinută de soţi într-un săculeţ aproape de corp, mai ales când plecau la drum lung, ca să „nu cadă la vreo ispită care să strice casa”.

Odoleanul (valeriana)
Rădăcina este cunoscută mai ales ca leac de protecţie în faţa diferitelor făcături şi ispite. Rădăcina pisată se amestecă într-o mâncare specială de grâu, care era dată adolescenţilor, pentru a-i feri de iele şi de zburători. Femeile consumau această rădăcină pisată când erau plecaţi bărbaţii cu oile în munte, ca să fie ferite de diversele patimi în care ar fi putut să cadă. Ciobanii tineri purtau mereu într-un săculeţ această rădăcină, împreună cu iarbă neagră şi iarbă creaţă, ca să fie feriţi de Fata Pădurii şi de alte arătări care să-i ducă la pierzanie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: