Farmece, ritualuri, descântece, tot ce este legat de vrăjitorie.


Noaptea vrăjilor de dragoste

Şi descântece, şi farmece… toate numai pentru dragoste / Dar mai răi în vrajă care-or fi, diavolii sau oamenii?” (Vraja, Viorica şi Ioniţa din Clejani) Câteva versuri dintr-un cântec şi o întrebare la care nu putem răspunde foarte uşor. Cât de multe fete mai cred în farmece, şi cât de multe dintre aceste vrăji pot fi aplicate?

Prima oara când am mers la o vrăjitoare, eram în facultate. Am mers mai multe prietene şi, dintre toate, numai mie mi-a spus ca nu îmi poate ghici: simţise că nu am încredere în aşa ceva. Unei prietene i-a spus că are cununiile legate şi că de aceea nu e fericită în dragoste. Nici ea n-a crezut şi nu s-a dus să i le dezlege. Stau şi mă gândesc: au trecut doi ani de atunci, şi ea tot nu are iubit.” – o poveste auzita recent de mine, şi care arată că majoritatea fetelor nu ştiu dacă să creadă sau nu în existenţa farmecelor şi a vrăjilor.

Se spune că în seara de 31 octombrie – atunci când se serbează Halloween-ul şi când, după regulile vechilor celţi, este ultima noapte a Anului Vechi – şi în noaptea zilei de 30 noiembrie, atunci când la noi se serbează Sfântul Andrei, sau Sânt Andrei, se pot face cel mai bine vrăjile de dragoste. Toate aceste idei se bazează pe credinţa că în aceste nopţi spiritele rele, vrăjitoarele, strigoii, vârcolacii şi moroii colindă pământul. Exista zile în care credinţele creştine şi cele păgâne se îmbină, iar în aceste două zile se spune că valul dintre lumea celor vii şi cea a spiritelor este cel mai subţire. De aceea, fetele şi femeile, dar nu numai ele, se grăbesc să folosească aceste zile pentru a cere sfatul divinităţilor şi a încerca să îşi afle viitorul.

Noaptea vrăjilor de dragoste

Dacă vrei să afli cum umblă vorba în popor că îţi poţi cunoaște destinul în dragoste şi cum îţi poţi aduce ursitul la tine, poţi citi acest material, în care vei întâlni câteva din vrăjile de dragoste cunoscute care se fac în această perioadă.

Cum îţi poţi vedea viitorul soţ
Fetele vor mereu să afle cum arată sau cum se numește cel cu care se vor căsători. Îşi pun busuioc sub pernă pentru a-l visa. O vrajă care se regăseşte atât în folclorul românesc, cât şi în cel anglo-saxon este cea cu ajutorul căreia îţi poţi vedea viitorul iubit. Pentru a face acest lucru trebuie să te afli într-o cameră din casa ta, într-una din aceste seri – 31 octombrie sau 30 noiembrie – înainte de miezul nopţii. E important să fie întuneric, pentru că trebuie să îţi pregateşti o lumânare a cărei lumină trebuie să se reflecte într-o oglindă. Anglo-saxonii spun că trebuie să mănânci un măr sau să îţi piepteni părul, concentrându-te asupra imaginii tale din oglindă. Dacă te concentrezi foarte bine, vei reuşi să îţi vezi viitorul soţ în oglindă, stând în spatele tău. Românii cred că ai mai multe şanse dacă foloseşti un pahar cu apă, pus pe un culcuş de cenuşă. În paharul cu apă – neîncepută, ne învaţă folclorul – se lasă să cadă o verighetă deja sfinţită de preot – care aparţine unei persoane căsătorite. Dacă te uiţi intens la verighetă, se spune că vei vedea chipul ursitului sau al iubitului tău.

{loadposition _banners385x100}

Mai există un obicei vechi românesc, acela al „făcutului cu ulcica”. Fata care vrea să îşi „atragă” ursitul trebuie să aştepte miezul nopţii şi să meargă, singură la gura sobei. Acolo ea ar trebui să întoarcă cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului trebuie să plâpâie trei cărbuni. În timp ce spune o incantaţie pentru a-şi atrage iubitul, ea întoarce încet-încet ulcica de lut.

Noaptea vrăjilor de dragoste

În unele zone ale României se păstrează încă obiceiul ca fetele care doresc să se mărite să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – care este denumită „Turtucă de Andrei”, pe care trebuie să o mănânce înainte de culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ, sau ursitul lor. O tânără povestea că a încercat acest lucru, în adolescenţă, dar că singurul lucru pe care l-a obţinut a fost să se trezească cu bubiţe la gură, cauzate de sete şi fără să îşi fi amintit niciun vis.

Cum îl cheamă pe ursit
Există o superstiţie legată de litera cu care începe numele celui care îţi este ursit să îţi stea alături. Cea mai des întâlnită, atat la anglo-saxoni, cât şi la români, procedura implică un simplu măr. Acesta trebuie decojit cu ajutorul unui cuţit, iar coaja trebuie să fie cât mai lungă. În versiunea românească, nu trebuie decât să arunci coaja peste umăr, pe când în cea anglo-saxonă trebuie să spui un mic descântec înainte de a arunca coaja de măr. Oricum ai face, coaja mărului va ateriza pe jos formând litera cu care începe numele celui care va fi al tău.

Află cât o să ţină dragostea
Aşteaptă un moment în care se fac focuri în aer liber şi mergi împreună cu iubitul acolo lângă foc, pe câmp. Ia cu tine şi două nuci pe care să le pui – e important – în acelaşi timp în faţa focului. Urmăreşte-le şi vei vedea, în funcţie de reacţia lor, cum va fi dragostea dintre tine şi el. Dacă nucile încep să ardă mocnit, fără să se stafidească, atunci iubirea voastră va dura multă vreme şi în cuplu va exista înţelegere. Dacă însă o nucă sau amândouă se vor crăpa sau vor pocni, certurile vor fi nelipsite din relaţia voastră şi buna-înţelegere va lipsi.

Noaptea vrăjilor de dragoste

Există multe astfel de superstiţii şi de vrăji care se fac în nopţile în care se crede că lumea spiritelor se deschide şi oamenilor le e îngăduit să vadă dincolo de prezent. Cât de mult alegi tu să crezi în ele, şi dacă le consideri o distracţie sau le dai mai multă importanţă, cred că depinde şi de ceea ce ai fost educată să crezi şi de cât de mult îţi doreşti un anumit lucru. În unele zone ale ţării bătrânii povestesc, dacă ai timp să îi asculţi, multe poveşti în care personajele principale sunt strigoi, moroi, vrăjitoare, diavoli şi îngeri. Acolo credinţa în aceste vrăji de dragoste există încă. Dar câte dintre noi n-am fost tentate, la un moment dat, să apelăm la orice superstiţie pentru a afla dacă suntem lângă bărbatul potrivit sau e altul ursitul?

Acest material nu încurajează nici vrăjile şi, cu atât mai puţin, credinţa oarbă în puterea şi eficacitatea lor. El şi-a propus să prezinte câteva din vrăjile de dragoste vechi, dar încă prezente.

sursa: vrajitoare.eu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: