Farmece, ritualuri, descântece, tot ce este legat de vrăjitorie.


Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună NeagrăCasele se văruiesc la Lună Plină, dar în zi de post. Ţărăncile execută această operaţiune cu mâinile dindarat mesecând ceva: o coajă de pâine de exemplu, şi fac acesta pentru a scăpa de gândaci, de plojnite sau animale nedorite.

Pentru a se descotorosi de răul şi paguba gândacilor şi şobolanilor în zona Bucovinei mai ales, gospodina pune trunchea fundul de mămăligă, ceaunul şi mesleşteul zicând: „Oaspeţii mei sunt flămânzi, eu le aduc mâncare” după care a doua zi se iau ustensilele, se bate la fereastră şi se strigă presupuşilor sau existenţilor oaspeţi nepoftiţi, care fac pagubă în „trezoreria” gospodinei:
Luna-I la asfintit
Şi oaspeţii mei la despărţit!

Se spune că în acea seara fug toate relele de la acea casă, inclusiv spiritele malefice trimise sau aciuiate nu doar gândacii şi şobolanii. Tot la lună plină sau veche ploşniţele pot fi alungate din casă, dacă se freacă castraveţi de crăpăturile podelelor. Curele de slăbire sau alte practice medicale se fac tot la luna Plină.

Luna Plină
Se crede că atunci când Luna Plină corespunde cu Anul Nou, atunci anul care urmează va fi mânos şi roditor. Dacă de Sfântul Dumitru este luna plină, peste iarnă va cădea multă zăpadă. Tot la luna plină e bine să începi construcţia, renovarea, zugrăvirea unei case, să ari, să semeni.

Cei care s-au născut la Lunp Plină nu vor duce lipsă de nimic. Tot la lună Plină se intarcă copiii pentru a fi bucuroşi şi norocoşi. Tot atunci, într-un colţ al casei se lasă în locul unde se ţine gunoiul, un ou răscopt; iar dacă puştiul se duce să-l ia, înseamnă că va fi intarcat uşor.

Tot la Lună Plină unii postesc, pentru a avea parte de prosperitate şi sănătate (nu se mănâncă carne). Vinecările sau tratamentele au mai multa putere la Lună Plină. Tot la Lună Plină se intră cu brădiţa pe umăr ca să nu se strice blidele spun bătrânii urbii.

Lună Nouă – Lună în două coarne cum se spune pe la ţară
De obicei de Lună Nouă se cere ceva de la aceasta. Copiii pe la ţară au în obiceiurile lor de joacă de a sări şi cânta când o văd pe cer:
Lună Nouă sănătos m-ai găsit
Sănătos să mă laşi

În timp ce aruncă o bucăţică de pâine spre lună. Tot la Lună Nouă bolnavii se roagă:
Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră
Crai nou
Crai nou
Na un fedeleş gol
Şi dă-mi unul plin
Ros ca călina
Şi gras ca găina.

Se mai cer şi bani: „Crai nou
Crai nou
Cu bani m-ai găsit
Cu bani să mă laşi!

Această tradiţie este mai răspândită, motiv pentru care se şi recomandă ca fiecare să poarte asupra lui bani în această perioada a lunii, iar banii să-I fie arătaţi lunii în aşa fel încât razele lunii să se oglindească în bani. În Oltenia oamenii îşi frecau barba cu banii de argint, iar în alte regiuni erau decât zdrăngăniţi, cu una dintre monede făcându-se semnul crucii înspre Lună. În zona Tecuciului oamenii îşi arătau banii unii altora în această perioadă tocmai pentru a nu se isprăvi.

Fructele, recoltele culeg tot la Lună Nouă
În zona Bucovinei grajdurile erau spălate şi curăţate tot în această perioadă a lunii pentru ca pământul să se înnoiască şi să nu facă viermi. Dacă de Sfântul Vasile cade Lună Nouă, atunci anul ce urmează va fi secetos.

La Lună Nouă nu se pune cloşca pe ouă, dacă însă e necesar se recomandă a se aşeza sub ouă nişte surcele de alun pentru ca ouăle să nu iasă limpezi sau puii bolnavi. Nici nunţile nu se fac la Lună Nouă. Luna plină cât mai rotundă este recomandată nunţilor şi uniunilor. Nici mutarea în altă casă nu se face la lună nouă.

Nici un lucru important legat de casă, de bioritm nu este recomandat a se începe la lună Nouă. Meteo: dacă de Sf. Dumitru e Lună Nouă, gerul care va urma, va fi năpraznic.

Reclame

Comments on: "Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră" (13)

 1. Andrei Suciu said:

  feriti-va de Mirela din Ploiesti ! sarlatana si nesimtita! mi a luat 500 roni si nu a facut nimic! si mi-a mai cerut inca 1500 ulterior

 2. FERITI VA DE MAREA VRAJITOARE DE MAGIE NEAGRA ASA ZISA IZABELA SARA((((LIDER DANIELA))) este o escroaca , te agata cu abURELI iti ia banII si nU poate nIMIK sa faca ,iar o alta escroaca este ELISABETA GHEORGHE DIN PLOIESTIasa zisa mare cititoare in CRUCE este o sarlatanA perversa o escroaca!

 3. vraciul iancu a decedat de cateva luni… eu am apelat la el si m-a ajutat, sa-i fie tarana usoara!

 4. Alexandra said:

  Buna Maria
  Poti sa-mi spui te rog unde il pot gasi pe vraciul Iancu?

 5. si vraciul asta cati bani ti-a cerut? a mai apelat cineva la el?

 6. Ai avut problema in dragoste sau de alta natura? Si in cat timp ti s-a rezolvat problema?

  • Maria said:

   Am avut probleme de dragoste si de spor in casa. Vraciul Iancu mi-a rezolvat problema de dragoste in mai putin de o luna, iar cel de spor cam in 7 saptamani. Drept este ca am facut totul exact asa cum m-a indrumat el, asta a fost cererea lui pentru a avea reusita rezolvarea.

   • daniela said:

    Buna Maria
    Poti sa-mi spui te rog unde il pot gasi pe vraciul Iancu?

 7. Maria said:

  Ciresica, Aurelia Ardeleanca, Sidonia, Rodica Gheorghe, Mariana Marin, Morgana si Ioana Cristina. Dar problema este, ca toate folosesc si alte nume – cum poti vedea, daca cauti pe internet – ca sa duca pana la capat escrocheriile lor.

 8. poti sa-mi spui care au fost alea 7 ”vrajitoare”?

 9. Maria said:

  amandoua sunt niste escroace. dar si ciresica este la fel. nu are ea nici un har, numai pretinde. pe mine m-au inselat 7 „vrajitoare”. daca ma asculti apelezi la vraciul iancu, el m-a ajutat.

 10. Anda said:

  Despre Vrajitoarea Aurelia Ardeleana sau Irina Ioana stie cineva ceva?? As dori sa apelez la una dintre ele. Va multumesc

 11. Buna seara

  Suntem un grup de oameni, atat femei cat si barbati, care am facut gresala de a cunoaste cateva Doamne : Ciresica, Rodica, Cerasela, iar lista continua.
  Inafara faptului ca pretentiile lor materiale pentru „ajutorul” ( inexistent) dat se ridica la ordinul miilor de EURO, aveti surpriza sa va ceara produse alimentare si nealimentare: incepand cu carne si terminand cu pahare.
  In speranta ca acest mesaj este citit, vrem sa facem urmatoarele precizari: Sunt EXCROACE, nimic din ceea ce spun ele nu este real. Va rog cautati pe net despre ele ( filmulete si alte inregistrari), ascultati-le cum vorbesc. Faceti lucrul asta inainte sa fiti tentati sa le sunati. Nu faceti greselile noastre de a va duce si a realiza dupa cateva luni de cotizare continua si durere amplificata faptul ca ati fost MINTITI, FOLOSITI, INSELATI atat din punct de vedere materia cat si sufleteste.
  Noi va rugam sa deschideti ochii. Nu ele sunt calea pentru rezolvarea problemelor voastre. Cu siguranta exista energii in acest fel, dar in nici un caz de aceste energii nu beneficiaza aceste Doamne renumite si clasificate si autentice. Aceste energii nu le pot ele manipula. Ele va manipuleaza pe voi asa cum au facut-o si cu noi. Pentru a-si intretine palatele si masinile luxoase. Credeti ca cineva munceste pentru a se putea intretina casele respective? Va inselati. Credeti ca ” te vad un om amarat , asa ca nu o sa-ti cer decat 1000 de euro, dar sa stii ca lucrarea asta face mult mai mult, peste 3000″ o sa va ajute sa va rezolvati problemele??????? NUUUUUUUU!!!!!!!! Nu este adevarat.
  Nu platesti „spiritul” ca doar „spiritul cere” ci platesti intretinerea caselor, masinilor si a burtile lor.
  Va rugam, cautati, documentati-va inainte de a face gresala de a le suna.
  Va vor face rau, nu ca va vor trimite alte „farmece” si argint viu si alte idiotenii inventate de ele, ci se vor juca cu sanatatea voastra mentala si cu posibilitatile voastre financiare.
  Daca nu ne credeti, luati prin sondaj si veti vedea care sunt reactiile. Dar speram sa nu ajungeti acolo. Speram sa nu treceti prin aceleasi experiente dezastruoase prin care am trecut si noi.
  Nu ele sunt scaparea dumnevoastra. Sanatatea dvs nu se va imbunatati considerabil daca va spalati cu nu stiu ce apa luata de la robinet, nu te vei casatori cu mandra mai repede, nu vei castiga la loto. Nu se va intampla nimic din toate astea. Astea se vor intampla cand alte entitati vor considera de cuvinta. Sunt oameni ca noi si ca voi. Nu au puteri ultraspeciale de ” se opresc calculatoarele cand sunt ele in zona”. In cel mai rau caz Enelul le taie curentul. Va rugam, cercetati, cercetati si iar cercetati inainte de a face greselile noastre, ca peste 5 luni sa realizati cat de mintiti, inselati si excrocati ati fost.
  In speranta ca aceste randuri va vor fi de folos, va multumim si va dorim succes in rezolvarea problemelor voastre, sa aveti sanatate, sa va impacati cu parintii si sa va casatoriti atunci cand trebuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: